es broll de buscastell natuurlijke waterbron met irrigatie systeem van waterleidingen gebouwd tijdens de arabische overheersing
IBIZA BEZIENSWAARDIGHEDEN  es broll de buscastell natuurlijke waterbron met irrigatie systeem van waterleidingen gebouwd tijdens de arabische overheersing

'n bezichtiging waard:
Es Broll de Buscastell natuurlijke waterbron met irrigatie-systeem van waterleidingen gebouwd tijdens de Arabische overheersing

Es Broll de Buscastell is een waterbron die in de bergen ontspringt, vlak bij Buscastell, gelegen in een prachtige vallei omringd door terrassen met boomgaarden en akkers, één van de weinige wetlands op het eiland Ibiza en het is voorzien van een van irrigatie-systeem van waterleidingen gebouwd tijdens het Arabische tijdperk.
Het waren indertijd de Arabische overheersers die hier een ingenieus irrigatie-systeem aanlegden om het water in de vallei te distribueren, door gebruikmaking van het natuurlijke verval, via geulen, reservoirs en cisterne's om het vervolgens te leiden naar de buren, die indertijd allen gelijke water-rechten hadden.
Deze constructie van agrarische techniek met sloten, kanalen, zwembaden, terrassen, molens en reservoirs wordt nog steeds gebruikt, en gevoedt met het water van Es Broll, in een van de belangrijkste waterhoudende gebieden op het eiland.
Es Broll loopt tijdens het voor- en najaar, en bij de zware regenval over, en door stijging van het water in de torrent en de watergeulen, ontstaat er een ongeëvenaarde plek op het eiland Ibiza, waar je tientallen jaren geleden nog het hele jaar door, kon genieten van natuurlijke watervallen en reservoirs.
In de winter van 2016-2017 is door de enorme regenval schade aan de terrassen en weg ontstaan, maar werd de omgeving even kortstondig in oude 'luister' hersteld met een aantal watervallen....
Van een bezoek aan Es Broll de Buscastell geniet je het meest door een heerlijke wandeling, waarbij je de Cami des Broll 3,8 km te voet volgt, met een fantastisch uitzicht op de vallei.

* Broll (betekend 'stroom' of 'straal' in het Catalaans, en duidt op een natuurlijke bron)

locatie:
- Camí des Broll, 07828 Sant Antoni Abad, Illes Balears
Ongeveer 2 km voorbij Buscastell  ga je naar rechts en net voorbij de brug ligt een onverharde weg die je naar de prachtige vallei van Es Broll leidt, waar je de weg te voet volgt tot de bron van Es Broll.

Ibiza 4 all, Ibiza Bezienswaardigheden | Alles over de toeristische attracties en bezienswaardigheden van Ibiza.
© 2006 - 2019 ibiza4all.org